Citytrip Cordoba

Algemeen:
Cordoba is een levendige stad met uitgebreide shopping mogelijkheden. Er is o.a. een El Corte Inglés en een fascinerende lokale markt te midden een wirwar van winkelstraatjes. Daar vind je unieke winkeltjes. Cordoba is ‘s avonds en ‘s nachts een stad waar je je zeker niet zal vervelen, tapas in de Joodse wijk en uitgaan in de Avenida del Gran Capitan.

In een kort bestek laten we je kennis maken met de bezienswaardigheden van Cordoba:

Grote Moskee of Mezquita
In de bloeiperiode van Cordoba (11de – 12de eeuw) stonden er niet minder dan 3000 moskeeën in Cordoba. De stad telde toen ook ca. 200.000 inwoners, sommigen beweren zelfs het dubbele of meer. De Grote Moskee of Mezquita was de hoofdmoskee. Ze werd telkens groter naargelang de bevolking aangroeide. Hier werd het vrijdaggebed gebeden, dus was er veel plaats nodig. Ze bevat meer dan 800 zuilen die nu nog volledig intact zijn.

Bij de komst van de christenen bleef de moskee grotendeels overeind. Ze werd alleen in het midden een stukje afgebroken voor het bouwen van een kathedraal. Ze bleef dus haar functie behouden van belangrijkste gebedsplaats. De minaret werd omgebouwd tot klokkentoren, maar de gewelven, de kleuren van de zuilen en zelfs nog een gebedsplaats waar vroeger een koran lag bleef behouden. Bij een bezoek aan de moskee-kathedraal zal je ogen tekort komen. De zuilen, het plafond, het interieur en de deuren eisen allemaal je aandacht op.

Joodse wijk of Juderia
Eerst waren er de joden en dan pas kwamen de Moren. Beide gemeenschappen hebben in Cordoba geen twisten uitgevochten. Ze leefden, samen met de christenen, vreedzaam naast elkaar. De joden hebben zelfs tijdens de Moorse ‘bezetting’ een synagoge gebouwd. Anders verging het hen toen de christenen kwamen. Eerst werden ze met rust gelaten om dan in 1492 het land uitgezet te worden door Isabel en Fernando.

De Joodse wijk is één van de meest gezellige stadsdelen van Cordoba. Er zijn allemaal smalle straatjes met winkeltjes, restaurantjes, tapasbars en een marktplaats. Reeds van bij de Moren is er hier dagelijks markt en ook als toerist mag je dit evenement zeker niet missen. Het straatje waar elke toerist doorloopt is de Calle Judios, het meest typische van de wijk. De synagoge moet je zeker bezoeken want het is één van de weinigen in Europa uit de middeleeuwse periode. Vergeet niet om ‘s avonds een wandeling te maken door de Joodse wijk, de verlichting maakt er echt iets speciaals van.

Musea
Museo de Bellas Artes is het Museum voor Schone Kunsten en bevat ondermeer werken van Murillo en de School van Sevilla.
Museo Arqueologico is het belangrijkste archeologische museum van Andalusië. Het bevat heel wat voorwerpen uit de rijke Romeinse periode. Ook de Moorse periode heeft hier zijn getuigen achtergelaten.

Palacio de Viana
Dit mooie paleis is zeker een bezoek waard en het is meteen ook een museum met meubelen, wandtapijten en andere voorwerpen. Je krijgt een goede indruk van hoe de rijke burgers vroeger leefden. Het Palacio is enorm groot en heeft niet minder dan 12 patio’s en een tuin.

Alcazar de los Reyes Cristianos
Dit is een paleisfort uit 1328 met riante tuinen en waterpartijen. Het paleis werd gebouwd in opdracht van de katholieke koningen. Hier hadden Isabel en Fernando hun eerste gesprek met de bekende ontdekkingsreiziger Christoffel Colombus.

Medina Azahara
Dit is de benaming van een oude stad die in de 11de eeuw compleet werd vernield. Deze ligt zo’n kleine 10 km van het centrum van Cordoba. We raden aan deze uitstap te maken met een gids die je door middel van verhalen de stad levendig zal voorstellen, alhoewel er alleen nog wat restanten overblijven.

De eerste kalief van Cordoba installeerde in de 10de eeuw zijn hofhouding in dit prachtig Moors paleis, met schitterend woonhuis, moskee en mooie tuinen. Versieringen van albast, ivoor en marmer verfraaiden destijds de vele zalen. Nu laten de ruïnes nog steeds een afspiegeling zien van de toenmalige pracht: het houtsnijwerk in de grote zaal is ongeëvenaard.