Over Andorra

Het vorstendom Andorra ligt in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. In de prehistorie woonde hier al mensen en de geschiedenis van het principaal gaat terug tot de tijd van Karel de Grote. Veel van de romaanse en gotische kerken en bruggen ziet u vandaag de dag nog steeds in de kleine bergdorpen. Qua oppervlakte is het vergelijkbaar met ongeveer de helft van de provincie Utrecht.

Winter
Andorra is natuurlijk bekend als paradijs voor skifanaten met ruim 280 km skipiste waar zowel beginners als gevorderden van kunnen genieten. En niet alleen voor het skiën maar ook voor veel andere activiteiten moet je in Andorra zijn. Een heel scala van mogelijkheden hebben wij gebundeld in ons Ski Extreme-programma. Klik snel even door om ideeën op te doen. Door de associatie Ski Andorre, waarbij de grootste skigebieden hun krachten hebben gebundeld, zijn alle stations in het hele principaal bereikbaar. Het wintersport seizoen loopt van december tot april.

Zomer
Maar wist u dat Andorra ook als zomerbestemming heel leuk is? Met een netwerk van wandelpaden en berghutten is het bij uitstek geschikt voor een sportieve wandelvakantie. Onderweg geniet u van de schitterende omgeving met ruige rotspartijen en weldadig groene bossen. In de dorpjes die u onderweg tegenkomt kunt u zich vergapen aan de originele details van de bouwwerken en in een ‘borda’ (een typisch Andorrees huis dat nu als eetgelegenheid dienst doet) een van de streekgerechten nuttigen. Andorra is ook prima te verkennen met de fiets of mountainbike, die overal te huur zijn, of met de auto. Er zijn 11 speciale routes uitgezet, ieder met ander cultureel thema. Een bezoek aan het stadje Llorts is zeker de moeite waard. Hier treft u de authentieke traditionele Andorrese huizen en kerken aan.

Muziek, zang & dans
Muziek, zang en dans spelen een grote rol in de Andorrese cultuur. Met name in de maanden juli, augustus en september worden er overal dorpsfeesten georganiseerd. Begin juli vindt het Internationale Jazzfestival plaats in de hoofdstad Andorra la Vella. Grote driedaagse festivals die zeker het bezoeken waard zijn, vinden plaats in Canillo (derde zaterdag in juli) en Sant Julià de Lòria (laatste zondag in juli).

Rust & ontspanning
De warme bronnen van het kuuroord La Caldea staan al eeuwen bekend als een weldaad voor geest en gezondheid. Kom hier een dagje geheel tot rust en laat u verwennen met alle wellness behandelingen die voorhanden zijn. Het kuuroord is het hele jaar geopend, dus ook na een dag skiën kunt u hier volop van genieten.

Gastronomie
In de Andorrese keuken wordt veel gebruik gemaakt van lokale producten, zoals een variëteit aan paddenstoelen, vlees van de jacht, kalfsvlees en versgevangen forel en andere riviervis. Stevige kost, zoals je van een bergvolk kunt verwachten. Daarnaast zijn er talloze restaurants waar u kunt genieten van meer verfijnde gerechten uit alle andere denkbare internationale keukens.

Taxfree shoppen
Natuurlijk staat Andorra ook bekend als dé plek voor taxfree shoppen. Door het gunstige belastingklimaat kan men tegen zeer scherpe prijzen allerlei waren aanbieden. De grootste winkels vind je in Andorra la Vella. Van elektronica, auto’s en motoren tot de laatste mode in schoenen en accessoires en parfum en cosmetica. Met 109 parfumeries wordt dit kleine land ook wel het land van duizend-en-een geuren genoemd. Er is zelfs een parfummuseum (Fondation Júlia Bonet) waar je essences van parfum kan opsnuiven en zelf een parfum kan creëren. Leuk voor een dagje uit!

Praktische informatie

Temperatuur: in de winter gemiddeld +4˚C, ’s zomers 18 – 25 ˚C
Betaalmiddel: Euro
Officiële taal: Catalaans. Ook veel Spaans en Frans gesproken.
Vervoer: geen vliegveld en spoorwegnet. Met bussen vrijwel alle plaatsen bereikbaar.