Citytrip Granada

Algemeen:
Granada is een schitterende stad aan de voet van de Sierra Nevada, gebouwd op drie heuvels: Albaicin, Sacramento en Alhambra. Laatstgenoemde gaf ook het bekende Moorse paleizencomplex zijn naam.
Het is indrukwekkend om mee maken hoe deze stad enerzijds door het Alhambra complex, de smalle charmante straatjes en de statige kerkgebouwen een serene rust uitstraalt en anderzijds een bruisend middelpunt is met gezellige terrasjes, goede restaurantjes en tapasbars én natuurlijk de diverse levendige en meeslepende flamenco-optredens!

In Zuid-Spanje, lager gelegen dan Sevilla en iets verderaf van Malaga ligt de stad Granada. Een Moorse bezetting van 700 jaar heeft er zijn stempel nagelaten. Het Alhambra zal je wellicht bekend in de oren klinken. Dit is meteen de topattractie van de stad en van de Moorse kunst in Spanje. Ook de Christenen hebben hun bouwkunsten hier gedemonstreerd. De koninklijke kapel, de kathedraal, het paleis van Karel V en het kartuizerklooster zijn maar een paar voorbeelden.

Granada heeft ook ontelbare mooie pleinen, historische wijken en een unieke natuur. Van op vele plaatsen heb je de gelegenheid om dit landschap te bewonderen. Je zult niet alleen ogen tekort komen, maar ook vakantiedagen. Klaar voor een verkenning?

Om een goede indruk te krijgen van Granada moet je minstens twee volle dagen voorzien. Wie het rustig doet en wil genieten van de prachtige kunst en unieke natuur moet het veelvoud aan dagen voorzien.
Je kan ook snel en intens een bezoek brengen aan Granada. Daarvoor zijn er begeleide bezoeken en rondritten. Hierna volgt een korte beschrijving van de bezienswaardigheden.

Alhambra:
Het Alhambra is een vesting die door de Moren gebouwd werd op de top van een heuvel in Granada om de stad te verdedigen. Tevens was het een veilige residentie voor de koning en zijn onderdanen. Het Alhambra was zelfs een heuse stad waar alle nutsvoorzieningen aanwezig waren (scholen, winkels, moskeeën).
Info: www.alhambradegranada.org

Van dat alles blijft nu niet veel meer over. Wat nog rest werd de laatste jaren prachtig gerestaureerd. Als je de grote massa toeristen even wegdenkt dan waan je zich in een klein paradijsje. Mooie paleizen, verfijnde afwerking van de interieurs, fonteinen en waterpartijen, zijn maar een paar van de ingrediënten die het Alhambra zo speciaal maken.

Het Alhambra is een topattractie, niet alleen van Granada maar van gans Zuid-Spanje. Trek minstens een halve dag uit voor je bezoek en doe dit zo vroeg mogelijk. Van maart tot oktober is zijn de deuren al open vanaf 8u30 ‘s morgens. De ochtendlijke koelte maakt je verkenning van het Alhambra nog zo aangenaam. Koop bij voorkeur je toegangskaartjes vooraf. Dit kan via internet www.alhambratickets.com

Het Alhambra bestond vroeger alleen uit een citadel. Dit is het Alcazaba vanwaar je een mooi zicht hebt over de stad. Later werd het alsmaar uitgebreider en vooral vanaf de 13de eeuw was er een grote bouwwoede. De laatste heersers over het Moorse Spanje, de Nasriden, hebben een groot, rijk versierd en weelderig paleis gebouwd. Amper de helft is bewaard gebleven maar het geeft je een goede indruk. Het Nasridenpaleis is ook het drukst bezocht.

De derde attractie is het paleis van Karel V, beter gekend als Keizer Karel. Dit paleis staat centraal en werd gebouwd kort na het verdrijven van de Moren. Dit moet je zeker bezocht hebben. Er zijn diverse musea ondergebracht. Als vierde en meest rustgevende bezienswaardigheid rest de grote tuin, de Jardines del Portal.

Generalife
Dit is hoger gelegen dan het Alhambra en was de zomerresidentie van de koningen. Het moest er dus lekker fris zijn. De vele waterpartijen en de prachtige tuinen zorgden voor de nodige verkoeling. Het zomerpaleis is een wirwar van gebouwen en gaanderijen. Er is een ‘mirador’ of uitzichtpunt dat je, na nog eens een kleine klimpartij, een prachtig panorama biedt.

Kathedraal en koninklijke kapel
Van de christelijke heersers bezocht je al het paleis van Keizer Karel in het Alhambra. Een ander meesterwerk en ook in dezelfde bouwstijl (renaissance) is de kathedraal. Een bezoek loont zeker de moeite, maar de topattractie is de Capilla Real of koninklijke kapel. De toegang ligt aan de buitenzijde van de kathedraal. Hier liggen Ferdinand en Isabella die door hun huwelijk voor een verenigd Spanje zorgden. Zij waren ook de sponsors van de ontdekkingsreizen, hebben de Moren verdreven en de inquisitie ingesteld. Er zijn ook andere katholieke koningen begraven in deze kapel. De inrichting is subliem te noemen.

Albaicin
Het Albaicin is een Moorse wijk met de typische smalle straatjes en witgekalkte huizen. Neem zeker en vast een stratenplan mee. Een mooi uitzicht over deze wijk krijg je aan de San Nicolaskerk. Bij een bezoek aan Albaicin moet dit bovenaan je verlanglijstje staan. In diezelfde wijk vind je ook het archeologische museum. Interessant voor iedereen zijn de Moorse baden ‘El Banuelo’. Deze vind je in de Carrera del Darro. Alhoewel ze niet meer mochten gebruikt worden door de Christenen zijn ze zeer goed bewaard gebleven.

Kloosters
Het eerste klooster dat werd gebouwd is het Monasterio de San Jéronimo. Vooral de kerk zal je bewondering wekken. Iets later gebouwd en nog wat verder uit het centrum is het kartuizerklooster (Cartuja). Dit klooster is geliefd bij de toeristen door de weelderige versiering van de kerk. Het hoogtepunt is de sacristie.

Andere bezienswaardigheden
Hierboven beschreven we alleen de hoogtepunten maar er is nog veel meer:
Pl. de Bib Rambla: het gezelligste plein van de stad, in de omgeving van de kathedraal;
Alcaiceria: in dezelfde omgeving gelegen, een bazaar, vooral gericht op toeristen;
Sacramonte: een heuvelrug met grotwoningen, gelegen aan de voet van de Alhambraheuvel. Vooral gebruikt voor flamencovoorstellingen, vroeger bewoond door zigeuners;
Parque de las Ciencias: een wetenschappelijk themapark ten zuiden van de stad. Interactief worden hier natuurverschijnselen verklaard. Er is ook een planetarium en een vlindertuin.

Hotel Albadia, Granada
Het Abadia Hotel is gevestigd in een gerestaureerd 16e-eeuws gebouw, op 10 minuten lopen van de kathedraal van Granada. De kamers bevinden zich rondom een betegelde binnenplaats met een fontein en planten.

De kamers van het Abadia zijn in Andalusische stijl ingericht, met tegelvloeren en decoratieve ornamenten. De kamers hebben airconditioning, een flatscreentelevisie en gratis WiFi in het gehele hotel.
Het Abadia biedt gratis stadsplattegronden en toeristische informatie. Bussen naar het Alhambra en de luchthaven van Granada vertrekken vanaf de halte op slechts 100 meter van het hotel.
Het hotel beschikt over een fraaie tuin, Rookvrije kamers, Lift, Versneld in- en uitchecken, Verwarming en Bagageopslag.